divendres, 2 d’agost de 2013

Éssers de l'hort: l'aranya vespa


L'altre matí, mentre recollectavem tomatas van trobar l'aranya vespa. A principi te dona por, però poc a poc et quesdes fascinat de tanta singularitat! A continuació citem lo que diu la wikipedia sobre aquest aràcnid.

Argiope bruennichi, o l'aranya vespa, és una aranya que es troba distribuïda per tot el centre d'Europa, Nord d'Europa, nord d'Àfrica i parts d'Àsia. Igual que molts altres membres del gènere Argiope, mostra sorprenents marques grogues i negre en el seu abdomen.
L'aranya construeix un teranyina orbe espiral de bon matí o al vespre, normalment en herba llarga una mica per sobre el nivell del terra, i tarda aproximadament una hora. La forma de ziga-zaga prominent anomenada stabilimentum, o decoració de la teranyina, que apareix al centre de l'esfera és de funció incerta, encara que pot ser per atreure insectes.
Quan una presa és atrapada per primera vegada a la teranyina,la immobilitza ràpidament embolicant-la amb seda. llavors pica la presa i se li aplica un verí paralitzant i un enzim de proteïna de dissolució.
El mascle de l'espècie és més petit que la femella. Sovint es pot veure a prop d'una teranyina d'una dona un mascle esperant que completi la seva muda final, moment en el qual s'arriba a la maduresa sexual. En aquest moment la seva mandíbula serà suau durant un temps curt i el mascle pot aparellar-se amb la femella sense el perill de ser menjat.
Aquesta espècie d'aranya va aparèixer en la pel·lícula Eight Legged Freaks. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada