dijous, 1 d’agost de 2013

Trobant les nostres arrels


Fa un temps que veníem buscant l'ocasió de trobar-nos amb la Teresa i per fi que es va poder. La Teresa representa la connexió amb el nostre passat, una mirada enrere que omple de sentit el nostre camí. Filla de pagesos, va néixer l'any 1933 al Monestir de sant Jeroni de la Murtra, casualitat o no, tot just el dia de Sant Jeroni, el 30 de setembre. La seva família eren masovers del monestir i van ocupar-se'n fins a principis dels 70. Desprès, marxaren a viure al barri de Canyet, que es on viuen ara desprès de tota una intensa vida. 

Va ser deliciós escoltar la Teresa amb els seus ulls il·luminats i oberts com dos plats mentre contava histories una darrera d'una altre. Semblava poseida pel seu passat que necessitava brollar com una font. La histories de la seva honorable avia, que era la primera en llevar-se i creuar la porteria del monestir per bullir el pa sec per les gallines. També va ser la primera en rebre un dia de sorpresa a Francesca Güell (filla del famós industrial i mecenes de Gaudí), qui desprès compraria la part mes gran del monestir i les seves terres, a qui no va deixar passar per no portar la acreditació necessària.

Descobrirem com era la vida a la Murtra i els horts que cultivem avui fa 70 anys, en aquells anys de la postguerra, de la lluita de les ideologies, de la desaparició progressiva del mon rural i de la supervivència del dia a dia. També coneguérem quins cultius se donaven be com les faves i les mongetes, les tomates de 3 caires (3 cantos), les prunes i les cireres, els pebrots i pèsols, les cebes i patates, però sobretot, el vi de Sant Jeroni, el vi que se produïa a les vinyes que s'enfilaven fins a dalt de les muntanyes. 

Encara aquestes histories ressonen en la nostra anima, histories que estan impreses juntament amb moltes altres al monestir de la Murtra. Estem molt agraïts d'haver pogut fe un tastet al nostre passat, una mirada enrere que omple de sentit el nostre camí. 

Gracies Teresa  


Amb les nostres arrels!

Retrat de l'avia al safareig de la Murtra, per Alex Marot
L'avia que amb 94 anys no va consultar cap metge
La Teresa (la primera per la dreta) amb la famila, als peus de la Torre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada