dissabte, 28 de setembre de 2013

Agroecología, una practica o una ètica de vida?

 

“L’agroecologia és per nosaltres més que una simple alternativa agronòmica. Està lligada a una dimensió profunda del respecte de la vida, i posa el ser humà en la seva responsabilitat respecte del Vivent”. Pierre Rabí.

Tenint per objecte la relació harmoniosa entre l’humà i la naturalesa, l’agroecologia és una ètica de vida i una pràctica agrícola a la vegada.
Considera el respecte de la terra i la sobirania alimentaria de les poblacions sobre els seus territoris com les bases essencials a tota societat equilibrada i durable.
Enfocada globalment, inspira totes les esferes de l’organització social : agricultura, educació, salut, economia, disposició del territori…
Es adaptable a tots els biòtops, tant al Nord com al Sud, i és accessible a tots, l’agroecologia presenta avantatges a tots els nivells :
Avantatges ecològics :
fertilització orgànica dels sòls,
optimització de l’ús de l’aigua,
respecte i salvaguarda de la biodiversitat,
lluita contra la desertificació i l’erosió…
Avantatges econòmics :
alternativa poc costosa, economia del cost dels insums i del transport, relocalització de l’economia valoritzant els recursos locals, etc.
Avantatges socials i sanitaris :
producció d’una alimentació de qualitat, garantía d’una bona salut,
autonomia alimentaria del individus i estabilització de les poblacions sobre les seves terres,
revalorització de l’estatus dels pagesos en les societats,
creació i reforçament dels enllaços socials.…
Més enllà d’una pràctica agrícola, l’agroecologia és una insurrecció de les consciències que podria estar a l’origen d’una autèntica mutació social. Estem tots concernits, llavors, ¡som-hi cap a una revolució agricultural !

Antonio
Agroecologia
Som-hi cap a una revolució agricultural!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada