dimarts, 24 de setembre de 2013

ORTIGA. La bona " mala herba "



 Avui parlarem de l'amable ortiga ! !



- És bonica, però no és aromàtica, no ?
- No
- I crec que produeix picor a agafar-la
- Sí
- I grans ! ! ?
- També
- ... Llavors ? ... amable perquè?
- ( Segueix llegint ! )


Simplement al recollir-la, utilitza guants ! ! ( el truc de no respirar mentre la toques no és del tot efectiu :)
 Et serà fàcil trobar-la prop de l'horta .

 
La ORTIGA ( Urtica dioica, Urtica urens ) 
És rica en ferro, vitamina a, c i minerals, s'utilitza sencera excepte arrels abans de la formació de les llavors .

Els tractaments amb ortiga milloren de manera espectacular la resistència general de les plantes i afavoreixen l'acceleració del creixement i el vigor dels vegetals reforzan-los. Es un bon moment per cuidar les nostres verdures i hortalisses amb aquesta mal anomenada " mala herba" . Ja que les seves propietats les ajudaran a suportar les gelades, a prevenir contra atacs de plagues , i sobretot rebran una bona empenta de cara a la primavera, els donaremem força !




Aquí van les receptes per crear els nostres propis " mejunges " i no haver de comprar-los.


 
 Extracte d'ortigues :
1kg d'ortigues fresques en 10 litres aigua freda, es deixa 24 hores i es cola .
Aquest extracte serveix contra la invasió de cucs i erugues, aplicant 3 vegades en intervals d'unes hores, es polvoritza molt finament sobre les plantes atacades


Purí d'ortigues fermentat :
Es col·loquen les plantes en un sac, es col·loca aquest dins un recipient amb aigua, es tapa de manera que no s'interrompi la ventilació, es remou cada dia. Estarà llest en 1-2 setmanes, quan s'ha tornat fosc i no fa escuma, l'olor s'atenua afegint argila. S'utilitza diluït per regar la zona de les arrels o en polvoritzacions foliars que en aquest cas les dilucions han de ser majors.

S'utilitza en polvoritzacions foliars ( als fulls ) diluït 20 vegades el seu volum, durant tot l'any, estimula el creixement. Sense diluir afavoreix la fermentació del compost.

Ortiga fresca ................. 1kg
Ortiga seca ................... 200 gr
Aigua .......................... 10 litres

És ric en calci, potassi i nitrogen, estimula el creixement de les plantes i l'activitat microbiana del sòl, es dilueix del 5 al 10% en polvoritzacions en fulles i del 20 al 50% en sòl .


 Purí d'ortigues en fermentació
Es posen les plantes ( sense arrels ! Millor tallar que arrencar ) a macerar al sol durant quatre dies .

Reforça davant pugons i aranya vermella, polvoritzacions foliars diluït 50 vegades en el seu volum
purí en fermentació d'ortiga 1 litre
decocció de cua de cavall .... 0,5 litres

Maceració d'ortigues :
 S'introdueixen les plantes en aigua, com a màxim durant tres dies posant atenció perquè no fermentin i després es filtren .

Davant del pugó lanígero, es realitzen polvoritzacions amb maceració d'ortigues durant tot l'any. Es prepara amb 500gr d'ortigues fresques per cada 10 litres d'aigua .

Infusió d'ortigues
 S'aboca aigua bullint sobre les plantes i es deixa reposar amb el recipient tapat durant 24 hores

Eficaç contra pugons abans que s'enrotllin les fulles. Dosificar 1,5 kg per 10l d'aigua. Infusió de 20 minuts i diluir al 10%
 


 L'últim a tenir en compte és que s'ha d'evitar aplicar tractaments a ple sol .
Cuida les teves verdures i elles et cuidaran a tu !

................ .................. .................... .................

I de postres uns refranys ! ! :

  * Desde bien pequeñica la ortiga pica.
  * Barrejades van les coses : al costat de les ortigues neixen les roses .

SALUT ! !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada