dissabte, 21 de setembre de 2013

Usos del pa sec



L'altre dia vaig veure llençar quatre barres de pa a les escombraries. No és la primera que ho veig però, amb els temps que corren, em va fer molta ràbia. A casa mai hem llençat el pa sec (i en conseqüència dur) a la brossa, sempre ha tingut segons usos possibles per aprofitar-ho.

L'ús més històric a casa nostra és fer-ne farina de galeta, per arrebossar pollastre, llibrets, llom o cobrir el fons de les safates a l'hora de fer pastissos. Només cal trinxar-lo una mica, posar els trossos a la picadora i picar fins aconseguir el gruix que més ens agradi. M'han explicat que hi ha qui amb la Thermomix ha descobert aquest ús (déu ser encara una mica més fàcil) i ara no pot parar de fer farina de galeta.


També és la base imprescindible per a fer les torrades de Santa Teresa. Un dolç ben energètic, que en els cap de setmana freds és un bon esmorzar. En previsió, les sobres de pa, jo els tallo, abans que es sequi molt, en rodanxes que acaben d'endurir-se. Per fer les torrades no és complicat, primer cal remullar-les en llet i després en ou, i fregir-les en molt d'oli; deixar escórrer l'oli i espolsar sucre per sobre.


Torrades de Santa Teresa ( 
I com no, és la base principal per a fer les migas de pastor. Tallar el pa sec en semi-llesques primes, remullar lleugerament, refregir en oli amb cansalada i menjar acompanyades d'un ou ferrat, sardines, raïm, etc. No és un plat complicat, però sí que necessita temps, molt de temps, per tallar el pa i per deixar-lo remullar.

A l'hivern, el pa sec dóna consistència a sopes calentes de ceba, farigola, all, etc.; a l'estiu, a sopes refrescants com el gaspatxo o el salmorejo.

http://recetas-cocina-argentina.info/wp-content/uploads/2008/09/recetas-pan.jpg

Des de que vaig descobrir la recepta del púding al microones utilitzant pa sec, diria que és les postres que més vegades he fet. Pa sec remullat, melmelada i fruita seca és una combinació perfecta.

Tallat a rodanxes, i torrat, són unes torradetes perfectes per esmorzar, per preparar un pica-pica salat o per un sopar a base de formatges i patés.


Com no, podem fer crostons refregits per acompanyar cremes de verdures fredes o calentes.


També poden fer una mena de pizza , que vaig descobrir quan Dolors la va portar a l’hort. Són trossos grans de barra de pa amb salsa de tomàquet, formatge, i xampinyons o altres verdures  que s'enfornen.


Però encara hi ha més usos com remullar-lo amb la llet per esmorzar, utilitzar trossets de pa sec per a compactar les mandonguilles, fer el pastís de Calatrava, totes les idees que hi ha al llibre Recetas caseras con pan de ayer, de Xavier Barriga (no l'he llegit però pel que he pogut veure a la xarxa,"no desaprofita res").


Un parell de consells finals:

  • Potser ens porta una mica més de feina, però crec que si tenim la cura de tallar el pa sec en rodanxes ens serà més fàcil el seu reaprofitament
  • El congelador és un gran aliat per evitar que se'ns faci molt pa sec. Comprar pa i congelar-lo a llesques, i anar treient-lo a mida que el necessitem és una proposta.
  • Sigui el que sigui, reaprofiteu, no llenceu.
Antonio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada