dilluns, 3 de febrer de 2014

Plantes que matenEls espais verds de les ciutats sempre han estat molt valorats per part de la ciutadania, degut a l’asfixia de l’asfalt, el soroll del transit i la necessitat de re-conectar amb la Natura.  De fet quan la seva existència ha perillat o s’han reivindicat mes espais verds, els moviments socials s’han encarregat de pressionar a les forces gestores de la societat. Però, son els parcs i jardins saludables? poden afectar negativament a la salut de les persones i animals de companyia? L’observació directa de la realitat ens diu que els parcs i jardins no son segurs i fins i tot trobem que es planten arbustos que podrien posar en risc de mort la salut de les persones.

Avui en dia trobem a molts parcs i jardins públics, axis com en jardins particulars, plantes com el Baladre , un arbust que te una alta toxicitat i que esta considerada pels experts una de les cinc plantes mes verinoses del planeta.

Fa una setmana, vaig parar a un semàfor a prop el camp e futbol de la “Grama” i mentre esperava la llum verda per seguir el meu camí vaig observar com un avi que portava un carro amb un nen petit agafava una fulla de Baladre i com amb total naturalitat se la passava al nen per tal que se la poses a la boca per tal que s’entretingués una estona. Automàticament vaig apropar-me i informar al senyor del perill que representava lo que estava fent i hem va sobtar que ell mateix coneixia aquesta planta –però si es una Adelfa!- em deia, sense conèixer l’elevat grau de toxicitat que te aquesta planta.

El Baladre o Adelfa (en castellà), també coneguda com a “llorer rosa”, es una planta arbustiva amb unes fulles perennes de color verd intens i que fa una floració espectacular. Generalment la podem veure als marges separadors de les autopistes. Tant les seves flors com les seves llavors, talls, fulles i llavors son verinoses. Al llibre original de Dioscòrides, es fa menció a la seva alta toxicitat de la següent manera: "...les cabres i les ovelles primes, bevent tan sols l'aigua de la infusió, moren...”. Alguns historiadors fan referència a que durant l’ocupació francesa del segle XIX, diversos soldats es van intoxicar per haver rostit conills i peces de caça amb branques de Baladre. Durant centúries, aquesta planta va ser utilitzada per matar rates. Al Marroc es fa servir la cocció de les seves arrels com abortiu i al Sud d’Europa i al s.XIX s’utilitzava el bany  amb  decocció de Baladre per matar polls i puces.

S’ha de revisar l’ intervenció de Parcs i Jardins a les ciutats per tal que les plates que adornin els nostres espais verds siguin segures, maques i adients al lloc on estan sense que suposin un perill per a la salut de les persones.

Ricard Vidal i Miras, es membre de Conreu Sereny
www.conreusereny.cat


Fonts:


1 comentari:

  1. “...Es interesante, sobretodo los datos que aportas, pero he estado indagando con compañeros y no se recuerda ningún caso de intoxicación en las últimas décadas por Baladre, ni por otras plantas que hoy encontremos en nuestros parques, el último caso que salió a la luz fue el del Estramonio y era imposible eliminarlas todas, por mucho entusiasmo que pusieron...
    Aún así me parece una curiosidad interesante para dar a conocer, pero no olvides que en nuestros parques hay muchas más plantas tóxicas y sobretodo muchos otros elementos, a mi parecer mucho más peligrosos, como son cañerías hechas con uralita, traviesas de tren tratadas para hacer escaleras o levantar parterres, y por encima de todo esto, tratamientos fitosanitarios que se hacen con productos muy tóxicos sin precintar la zona y sin avisar al ciudadano, y de esto último sí que han habido casos de intoxicación en animales (perros, gatos...) que pasean por el parque, y alergias que nos provocan y que nunca vamos a poder demostrar que son por culpa de estos tratamientos... De todas formas, como ya te he dicho, me parece interesante el artículo y es un tema del que solemos hablar bastante cuando nos mandan reproducir baladres, por cierto su nombre científico es Nerium oleander, x si lo quieres poner.”

    ResponElimina