dilluns, 15 de setembre de 2014

Nou curs d'horticultura per a tothom


Hola;

Ens alegrem de poder oferir-vos aquesta activitat. Adjuntem informació sobre el pròxim curs que desenvoluparem a la Murtra a partir del 11 d'octubre. Si esteu interessats us preguem que feu la vostra inscripció lo abans possible. Gracies!Curs d’iniciació a
l’hort familiar ecològic             

Organitza
Associació Conreu Sereny
Col·labora
Parc de la Serralada de Marina i Fundació Catalunya-Amèrica
Data d’inici
11 d’octubre de 2014
Data final
15 de novembre de 2014
Lloc
Horts ecològics de Conreu Sereny, a l’entorn de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona)
Horari
Dissabtes de 10-14h (+ 2 tardes a determinar)
Hores totals
28h
Total sessions
7
Com arribar


octubre ’14
DL
DM
DC
DJ
DV
DS
DG
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
novembre ’14
DL
DM
DC
DJ
DV
DS
DG
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


            


 


Les inscripcions es poden fer omplint el següent 

FORMULARIIntroducció


Cada cop resulta més clara la necessitat que tenim de relligar-nos amb la natura. La construcció d’un hort és una experiència única que ens desperta els sentits i ens dóna l’autonomia de cultivar el nostres propis aliments.

Durant aquest curs descobrirem les tècniques emprades per l’agricultura ecològica, la permacultura i la saviesa dels nostres ancestres i, a partir d’ací, construirem un hort familiar pas a pas amb ajuda de la nostra creativitat i intuïció. Cultivarem llavors de plantes autòctones del nostre territori arrelades a la nostra cultura i aprendrem els seus usos medicinals i gastronòmics.
Per tal d’aconseguir un bon aprenentatge col·lectiu, el curs integrarà coneixements de diferents àrees com l’art, la biologia, la mística, la sociologia i la gastronomia.  
        
Tot  això als antics horts de Sant Jeroni de la Murtra, un entorn privilegiat d’art, natura i espiritualitat.        Programa


1ª sessió – 11/10/14
“Cultivem la consciència”
Presentació del curs. Per què el cultiu més natural o ecològic? Quines són les nostres arrels? Espiritualitat i ecologia. Fem un hort instantani: eines bàsiques. Introducció al disseny i a les diferents tècniques de conreu. Preparació de feixes de cultiu. Com obtenir les nostres pròpies llavors i planters? Llavors tradicionals autòctones i biodiversitat. Mètodes de germinació i sembra, ubicació i substrats adients.
Faciliten: Ricard Vidal, Maria Blasi i Javier Bustamante

2ª Sessió – 18/10/14
“Despertar a la Terra”
Introducció als principis de la permacultura i l’agricultura natural. La fertilitat de la terra i l’abonat de l’hort. Fertilitzants naturals (llombricompost, adobs en verd, etc.). L’art de fer compost. Realització d’una pila de compost. Preparació de la terra de cultiu: anàlisis del sòl (pH, drenatge, carboni, matèria orgànica, etc.).
Faciliten: Maria Blasi i Ricard Vidal.

3ª Sessió – 25/10/14
“’L’art de fer un hort familiar”
Què volem sembrar? Que volem menjar? Introducció a les plantes hortícoles i les seves característiques. Cultius freqüents a l’hort familiar. Associacions i rotacions de cultius. Planificació i calendari de cultius. Construcció d’un hort-mandala pas a pas aplicant el sistema d’associacions i rotacions que es determini. Encoixinat i muntatge de reg per degoteig. 
Faciliten: Fra/Xavi i Ricard Vidal

4ª Sessió – (per determinar)
“La salut de l’hort”
Control de plagues i malalties. Creació d’un ecosistema de protecció. Símptomes i causes. Cultius que fomenten la salut i la biodiversitat. Males herbes o plantes companyes? El secret del que no sabem. Plantes que curen plantes: elaboració i preparació d’extractes vegetals. Fungicides o vitalitzadors. Preparacions de derivats de plantes medicinals i aromàtiques: sabons, perfums, olis essencials, etc.
Faciliten: Dolors Clotas i Ricard Vidal.

5ª Sessió – (per determinar)
“Coneguem altres experiències”
Visita a un hort de la zona (per determinar) i acompanyament en les diferents tasques de manteniment de l’hort.

6ª Sessió – 8/11/14
“De l’hort al bosc”
Agroecologia successiva.  Coneixement dels sistemes forestals. La seva estructura, dinàmica y funcions ens permeten dissenyar agroecosistemes complexes que imiten als boscos naturals, seleccionant especies sinèrgiques que produeixen aliments, medicines, oxigen i bellesa en l’entorn. Creació d’una feixa “de prova” on farem un hort d’hivern, acompanyat d’arbres fruiters convencionals i forestals.  
Faciliten: Julio Cantos i Ricard Vidal

7ª Sessió – 15/11/14
“De l’hort a casa!”
Com conservar els excedents de l’hort. Elaboració de diferents tipus de conserves tant de fruites com de verdures, adaptant-se als aliments de temporada. Aprofitem l’energia del sol: introducció a la cuina solar. Celebrem-ho! Taller d’art-hort: una oportunitat per gaudir de la natura de forma creativa. Cloenda i fi del curs.    
Faciliten: Tiago Rocha, Javier Bustamante i Ricard Vidal

 

Sobre els/les nostres facilitadors/es...


Ricard Vidal, coordinador del curs. És sociòleg, educador i membre de Conreu Sereny.
Maria Blasi, biòloga, formadora i membre de Conreu Sereny.
Francesc Nadal, és agricultor i membre de Conreu Sereny.
Francisco Javier Bustamante, poeta i coordinador d’activitats de Sant Jeroni de la Murtra.
Julio Cantos, expert en permacultura mediterrània i boscos comestibles.
Dolors Clotas, especialista en plantes remeieres. És membre de Conreu Sereny.
Xavier Montes de Oca, és emprenedor agrícola i  membre Conreu Sereny.
Tiago Rocha, artista culinari.


Condicions


Preu del curs: 100€
Descomptes: 10% de descomptes a aturats i clients habituals de Conreu Sereny.
Més informació a: conreusereny@gmail.com
Places limitades, es poden fer les reserves fins el 06/10/2014.

Forma de pagament: ingrés al núm. de compte de La Caixa 2100-2734-51-0100408411 indicant en el concepte el vostre nom i les paraules “curs hort”. Si sou clients habituals o aturats també s’ha de posar en el concepte. Els/les aturats o aturades hauran de portar la documentació necessària el primer dia de curs.

Els ingressos per inscripcions permeten dignificar i sostenir la feina del professorat. A través dels nostres descomptes intentem facilitar l’accés a la formació a aquelles persones que tenen dificultats econòmiques. També són una diferència als socis/es de cooperatives de consum i clients/es habituals que, amb la seva quota, sostenen el nostre projecte de
producció agroecològica i educació ambiental.

Les inscripcions es poden fer omplint el següent 

FORMULARICap comentari:

Publica un comentari a l'entrada